shutterstock_104645786-900x444[1]

חשיבותו של סדר יום

אנשים רבים מצליחים לתפקד בצורה מיטבית, כאשר יש להם מסגרת מובנת בה הם מתנהלים. חישבו על עצמכם, האם אתם מספיקים יותר וללא לחץ בעבודה או בבית, כשאתם יודעים מה הדבר הבא שיש לעשות? סביר להניח שכן. מחקר שנערך ב2012 בארה"ב בדק את יעילותן של אימהות עובדות עם סדר יום מובנה, למול אימהות עובדות אחרות שלא השתמשו בו וגילה כי ההספק של מי שכן נעזרה בתכנון מקדים, גבוה פי שלושה. כך גם עם ילדים ובייחוד עם ילדים החווים קשיים מסוימים בתכנון קדימה, סדר וארגון.
בואו נכיר את זיו זיו קם בבוקר לעוד יום בבית הספר היסודי. כמו רוב הילדים, גם הוא לא מזנק ממיטתו עם השמע צלצול השעון המעורר וכן, לוקח לו איזה רגע או שתיים להתאושש , מה שהופך את הבוקר ללחוץ במיוחד. להתלבש, לצחצח שיניים, פנים, ארוחת בוקר, סירוק השיער. רגע, היום יש ספורט אז צריך למצוא זוג לגרב וללבוש חולצה ירוקה ואיפה ספר היסטוריה ומה אתה רוצה בכריך?
כל כך הרבה מילים עוברות לו בראש בסיטואציה שהיא בכל מקרה לחוצה מטבעה, היות וכל בני הבית מתארגנים לצאת לעניינם וכל אחד בדיוק שכח או צריך משהו. התוצאה, זיו נשרך לו לאט, לא תמיד מבין מה לעשות קודם והבוקר מתחיל בנזיפות ומסתיים ללא העידוד והחיזוק שהוא כל כך צריך על מנת להתחיל אתו את היוםגם בבית הספר המצב לא שונה. שיעור רודף שיעור, לכל מקצוע שני ספרים וחוברת, במדעים צריך קלסר, באנגלית לגזור את האותיות. וזה עוד בלי לבחור בין זוג למצגת לפני כל הכיתה ולחשוב מה אעשה בהפסקה. בית ספר יכול להיות ג'ונגל למי שמתקשה בתכנון וארגון לא רק ברמה המעשית אלא ברמה הקוגניטיבית

אז מה עושים

נתחיל מכך שסדר יום ובייחוד סדר יום של ילדים, לא חייב להכיל פירוט מדוקדק של כל רגע נתון ולכן מומלץ להתייחס בראש ובראשונה לבלוקים המרכזיים שזה אומר, שעת הבוקר ושעת הערב. אם תצליחו רק לתכנן כשורה את שני הבלוקים האלה, כבר תראו הטבה מידית באופן ההתארגנות של ילדיכם ושל הבית כולו.
איך עושים זאת, מתבוננים בצורה ריאלית על הצפיות שלכם מהילד ,לצד מה שנדרש ובונים יחד מה הוא עושה לבד, מה עושים יחד ומה אתם עושים בשבילו.אחרי שיש לכם תכנון עובד של שני מוקדי לחץ, זה הזמן להוסיף עוד דברים לסדר היום.אחד הדברים שהורים כל הזמן שואלים אותי זה איך משלבים שעורי בית. מאמר זה אינו עוסק בשאלה של מי השעורים הללו, אך אם ילדיכם כן עושה שעורים, חשוב לשלב את המשימה הזו בסדר היום בצורה הכי ריאלית,כך למשל אם ילדיכם שוהה בצהרון עד השעה 16:00 קצת קשה לצפות שיחזור ויישב על שעורי בית ולכן חישבו מראש איך אתם מתייחסים לנושא. דרך אחת היא להגיע איתו להסכם שהוא משאיר לבית רק מקצוע אחד ואת השאר מתחייב לעשות בצהרון, כך שזה יהיה חלק מסדר היום שלו בצהרון.

הכלל החשוב ביותר כשמתכננים סדר יום הוא לשמור על ריאליות ביחס ליכולת של הילד לבצע את המשימות בזמן. אם לילד שלכם לוקח שעה להיכנס למקלחת וגם אז רק עם איומים. אל תבנו סדר יום צפוף מדי, אלא השקיעו מאמץ בפתרון הבעיה לצד שילוב ריאלי שלה בסדר היום. לדוגמא: רווחו את זמן המקלחת, קבעו אותה אחרי פעולה שיוצרת המשכיות ובמקרים מסוימים שימו תזכורת למקלחת בסדר היום. 18:10 להזכיר לזיו שעוד חצי שעה מתקלחים, זה אולי נראה קצת מוזר, אך זה יסייע לכם להשיג את המטרה באופן רגוע ושקול.
ומה עם בית הספר ?
אחר שיש לכם סדר יום מובנה וריאלי בבית, הגיע הזמן להקל על ילדיכם גם בבית הספר.

דגשים שיש לזכור

  • כאשר בונים סדר יום חשוב להביט בצורה ריאלית על מה רצוי ומה מצוי
  • • טפלו קודם כל במוקדי הלחץ שהם שעות הבוקר והערב, זה יעשה שינוי מיידי.
  • • החליטו מה הילד עושה לבד ומה אתם עושים איתו
  • • הוסיפו לאט לאט ובהדרגה משימות נוספת
  • • אם צריך, שלבו משימות תזכורת לפני משימה ארוכה או אחת שמהווה מוקד לחץ ומתח בבית

שתף עם חברים